Масажът е познат като средство за възстановяване, превенция срещу заболявания и медитация още от древността. Медицинският масаж се отличава от спа масажа с това, че е насочен към конкретен проблем. Прилага се след като на пациента е поставена диагноза и е направена задълбочена оценка. В основата на лечението стоят резултати, които трябва да бъдат постигнати.

Защо лечебният масаж е ефективен?

В рефлексите на човек е заложено, когато нещо го заболи сам да притисне с ръце мястото на болката. Ето защо масажът е толкова естествен начин за лечение. При прилагането му върху кожата се отделят ендорфини, които блокират движението на болковите нерви импулси към мозъка и имат силно обезболяващ ефект.

Облекчаване на стреса и релаксация са широко разпространените ефекти от стандартните масажни процедури. В допълнение на тях, масажът в рехабилитационен център “Надежда” има фокус върху здравното състояние на пациента.

Видове масаж

Можем да разграничим няколко вида лечебен масаж, според частта на тялото, която се третира – локален, частичен, сегментарен и общ. А според прилаганите техники бива класически, спортен, мануален лимфен дренаж, рефлекторен апаратен, специализиран масаж на органи и други.

За много заболявания на опорно-двигателната и нервната система се предписва лечебен масаж. Процедурата оказва не само възстановителен ефект, а и при профилактиката срещу усложнения, които съпътстват дадени заболявания.

Здравното и психологично възстановяване се постигат чрез конкретни методи или уреди. Целите, за които е предназначен един лечебен масаж могат да бъдат:

● управление на болка;

● подобряване на нервната система;

● активиране на кръвообращението;

● подобряване на храносмилането;

● стимулиране обновяването на клетките;

● профилактика на мускулни травми и разтегнати сухожилия;

● увеличаване на гъвкавостта;

● стимулира рефлексните зони;

● разнасяне на отоци;

● тонизиране на мускулатурата;

● помага за изхвърлянето на токсини от организма.

По-добро здраве и баланс

Лечебният масаж е медицинска процедура с много възможности. Ако не се изпълнява от квалифициран човек, обаче може дори да има обратен ефект. От съществено значение е човекът, който го извършва да бъде специалист с познания в конкретната област. Не се колебайте да се доверите на професионалните терапевти от рехабилитационен център “Надежда”. Те ще вземат предвид цялата здравна картина и ще извършат правилният за вашето общо състояние и лечение масаж.

Leave A Comment