Болките, причинени от ежедневни дейности и травмите от спорт или активност са неизменна част от живота на много от нас. Липсата на тонус, умората и сънливостта могат да са причинени от проблеми с гръбначния стълб. Независимо дали става въпрос за хронични заболявания или моментни неразположения, не бива да пренебрегваме тези сигнали, които тялото ни дава. Терапевтичните упражнения са оптимален начин за подобряване на физическото състояние и справяне с болката и предотвратяване на по-сериозни усложнения.

Защо да обърнем внимание?

Застоялият начин на живот е често срещана предпоставка за появата на сериозни заболявания, като остеохондроза или сколиоза. Понякога причината се крие в неправилната стойка, която от своя страна разпределя по неравномерен начин тежестта върху различните части от тялото. Дългото стоене изправен или седнал е рутина в множество професии. То води до оказване на натиск върху прешлените на гръбначния стълб и седалищния мускул. По този начин се събиране на напрежение в съответните области и се появяват неразположения. Именно с мускулите на кръста, корема и гръбначният стълб са свързани крайниците и всички останали части на тялото. От правилното им функциониране зависи цялостното здраве и кондиция на организма.

Лечебна гимнастика за справяне със сколиоза

Сколиозата е често срещано гръбначно изкривяване в детска възраст, което може да доведе до засягане на вътрешни органи, ако не бъде контролирано. Лечебна гимнастика и ежедневни упражнения не просто са благоприятни за опорно двигателната система, а и укрепват мускулните групи около кръста и гръбначния стълб и корема. Тези мускули държат стойката изправена и органите прибрани. Продължително провежданата физиотерапия изгражда правилни навици, които стоят в основата на самоконтрола при движение. Със сигурност подобна гимнастика трябва да стане част от ежедневната рутина у дома. Изпълняването на упражнения под зоркото око на специалисти и цялостно планирана програма, обаче ще доведе до най-голям ефект.

Мерки срещу остеохондроза

Остеохондрозата се характеризира с нарушения на междупрешленната област и може да бъде на гърба, гърдите, кръста или обща. Намаляване на гръбначните дискове, както и промени в ставите могат да бъдат сигнали за съществуване на проблема. Причинява остри или тъпи болки при ходене или тичане, виене на свят, главоболие, мускулна слабост и болки в сърцето. Последствията, до които може да доведе не са за подценяване и пренебрегване. Колкото повече изпълнявате правилните активности, толкова повече се укрепвате мускулите и подобряват стабилността на костната структура. Физическите упражнения, обаче не трябва да имат внезапно или екстремно действие върху костите. Затова този тип лечение се извършва контролирано и с необходимото познание. Добре е програмата за раздвижване да бъде препоръчана от професионалисти, тъй като се взима предвид цялостното състояние на пациента и развитието на заболяването.

Овладяване на дискови хернии

Дисковата херния, пол-популярна като дископатия е често срещан проблем, който не се получава внезапно, а е резултат от начин на движение и живот. Неправилното стоене оказва напрежение върху прешлените и кара дисковете да излизат. По този начин се засягат околните тъкани и нерви. Физически упражнения са доказан метод за справяне с болката. Правилното изпълнение на комплекси, изградени на базата на метода Пилатес, оказват въздействие върху дисковите прешлени, като постепенно ги връщат към мястото им. За съжаление това не е цялостно решение, а само моментно облекчение. В повечето случаи проблемът е хроничен и изисква лекарска намеса, предписания от специалисти и периодичен надзор. Не бива да прибягвате до упражнения преди да се консултирате с лекар. Терапевтичните активности със сигурност могат да подобрят състоянието ви в дългосрочен план. Постоянното напрежение и болки водят до износване на дисковите прешлени, така че не бъдете безучастни към проблема и вземете мерки в ранен етап.

Рехабилитация след спортни травми

Освен пасивният начин на живот, различни активности и спорт също водят до травми или стресови фактори. Липсата на подготовка, грешни двигателни навици или пренатоварване са възможни причинители на временни контузии или хронични проблеми. Дори извършването на домашните задължения с неправилна стойка може да доведе до влошено състояние. Физиотерапията и лечебните масажи са начини не просто да противодействате на болката, но и да се почувствате по-жизнени, млади и изпълнени с енергия. Контролираното раздвижване води до заздравяване на меките паравертебрални тъкани, подобряване на стойката и отстраняване на сковаността в гърба.

 

Погрижете се за себе си в Рехабилитационен център “Надежда”

Предприетите навреме действия, спрямо подобни състояния са предпоставка за по-добър живот и могат да предотвратят сериозни увреждания. Терапевтичните упражнения са различни видове. Биха могли да включват използване на собствено тегло, взаимодействие с различни уреди, използване на тежести. Те се определят от физическото състояние на пациента и степента, в която е засегнат от дадено заболяване или неразположение. Свържете се със специалистите на рехабилитационен център “Надежда”, които ще изготвят индивидуален план за вашето лечение или профилактика.

Leave A Comment